Zvizdal

zaterdag 22 apr. 2017

Zvizdal

Berlin - BE

Oekraïens met Nederlandse en Engelse ondertiteling

21:00 - 22:00

Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond

Door de ontploffing van een kernreactor op 26 april 1986, neemt het leven van de mensen in een straal van 30 km rond Tsjernobyl een drastische wending. Iedereen werd geëvacueerd om nooit meer terug te keren. Iedereen, behalve Pétro en Nadia. Het bejaarde echtpaar is geboren en getogen in Zvizdal en ze wonen nog altijd in het nu overwoekerde spookdorp.

Deze documentaire filmvoorstelling toont hoe het duo onverwoestbaar standhoudt in de zelfgekozen armoede en eenzaamheid van de besmette zone. Zonder stromend water, elektriciteit, telefoon of post, maar met bijgeloof, wodka, gevloek, gezang, tandpijn, een oud paard en ouderdomskwalen.

Vijf jaar lang reisde Berlin twee maal per jaar naar Tsjernobyl om Pétro en Nadia te volgen. Hoe draagt met een afzondering van jaren? Een verhaal – verteld met maquettes in de zaal en film op het scherm – over overleving, hoop en liefde tussen twee mensen met rondom hen het kleurloze maar permanente stralingsgevaar.

Oekraïens met Nederlandse en Engelse ondertiteling

Met: Nadia & Pétro Opanassovitch Lubenoc
Concept: Bart Baele, Yves Degryse, Cathy Blisson
Scenografie: Manu Siebens, Ina Peeters, BERLIN
Interviews: Yves Degryse, Cathy Blisson
Camera & montage: Bart Baele, Geert De Vleesschauwer
Geluidsopnames: Toon Meuris, Bas de Caluwé, Manu Siebens, Karel Verstreken
Tolk: Olga Mitronina
Soundtrack & mixing: Peter Van Laerhoven
Communicatie & productie: Laura Fierens
Zakelijke leiding: Kurt Lannoye
Administratie: Jane Seynaeve
Coproducenten: Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], PACT Zollverein [Essen, DE], Dublin Theatre Festival [IE], LE CENTQUATRE [Parijs, FR], Kunstenfestivaldesarts [Brussel, BE], Brighton Festival [UK], BIT Teatergarasjen – House on Fire [Bergen, NO], Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt am Main [DE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], Onassis Cultural Centre [Athens, GR] – In samenwerking met deSingel [Antwerpen, BE] – BERLIN is artiste associé in CENTQUATRE [Parijs, FR].
Met steun van:  de Vlaamse Gemeenschap

 

€17,00

Koop Ticket