Over

Programmeurs Pop Arts Festival

Pop Arts Festival 2017 volgens haar programmeurs
15 voorstellingen met maquettes, miniaturen, klei, verf en old-school poppen

De drie programmeurs van het Pop Arts Festival verheugen zich op de achtste editie. Wat kunnen we verwachten? En wat mogen we absoluut niet missen? Dramaturg Tom Helmer ging in gesprek met Frank Noorland (Theater Bellevue), Colette van Wees (De Krakeling) en Lisa Wiegel (de Brakke Grond).

Het Pop Arts Festival wordt voor de achtste keer georganiseerd. Dat is al een hele reeks, waarom doen jullie dit?
     “Dit festival biedt ons een fijne mogelijkheid om het speelse, visuele theater te bundelen. Wij vinden het een mooie vorm van theater die anders te weinig aandacht krijgt. Het sluit goed aan bij jonge bezoekers die van beelden houden. Ook van het sterke internationale karakter van dit werk worden wij in deze tijd heel blij.”

De Brakke Grond, het Vlaamse Cultuurhuis in Amsterdam, doet voor het eerst mee dit jaar. Wat kunnen we van deze nieuwe samenwerking verwachten?
     “De Brakke Grond laat vooral voorstellingen uit Vlaanderen zien. Disciplines en genres lopen daar heel vrij door elkaar heen en veel theatermakers hebben een heel andere achtergrond, bijvoorbeeld als fotograaf, architect of beeldend kunstenaar. Er wordt veel visueel en prikkelend theater gemaakt. Het is heel interessant om dat in één week bij elkaar te zien.”

“Poppen kunnen nu eenmaal een heel publiek in de ban houden. Dat verandert nooit.”

Zien jullie, na acht edities Pop Arts, een ontwikkeling in het genre?
     “Jazeker. Acht jaar geleden hadden voorstellingen nog veel te maken met *oldschool* poppentheater. Dit jaar komt het merendeel van de voorstellingen heel duidelijk uit de beeldende hoek; van makers met een heel ander vakmanschap. Beeldend kunstenaars doen geweldige dingen met video, objecten en maquettes. Maar het beste uit het poppentheater laten we natuurlijk ook nog steeds zien. Poppen kunnen nu eenmaal een heel publiek in de ban houden. Dat verandert nooit.”

Pop Arts Festival 2017 staat dus veelal in het teken van de beeldende kunst?
     “Ja, een centraal thema van het festival dit jaar is beeldende kunst. In de Modern Art Revue bundelen de komische makers Steef de Jong en Alex Klaasen hun krachten; cabaret en kleinkunst met objecten en abstracte kunstvormen. De voorstelling moet nog in première gaan, maar we verwachten zowel een parodie op-, als een ontroerende ode aan de schoonheid van de beeldende kunst.
     Ook het nog zeer jonge, maar in kleine kring al wereldberoemde beeldende kunst-duo Robbert&Frank Frank&Robbert, presenteert (eindelijk weer) een nieuwe theatervoorstelling. De kleurrijk beschilderde objecten die de hoofrol spelen in hun fantasierijke universum zijn al kunstwerken van zichzelf.
     De spectaculaire jeugdvoorstelling Bonte nacht van Tuning People/DE MAAN, gebruikt meer emmers verf dan Karel Appel in zijn beste dagen. Ze verven op doeken, maar ook op elkaar. Later komen daar objecten en gekke maskers bij, die van het geheel een soort bewegende Picasso-droom maken.”

“Het zeer actuele thema van migratie versus worteling komt mooi naar voren op dit festival”

Wat is er verder kenmerkend voor het Pop Arts Festival 2017?
     “Het zeer actuele thema van migratie versus worteling is mooi te zien op het festival. Onbekend land van het Houten Huis gaat over een vrouw die aan de deur klopt bij een nieuw land waar ze naar binnen wil. Je ziet wat ze achter heeft gelaten en met hoeveel kracht ze zich staande houdt. Zonder woorden wordt het hele verhaal verteld.
     De voorstelling Birdie verbeeldt de trektocht van vogels. Een prachtig gezicht, dat overloopt over in een metafoor voor de migratiestromen bij mensen.
     Daartegenover staat de adembenemende voorstelling Zvivdal. Die laat zien hoe stevig mensen geworteld kunnen zijn in hun eigen omgeving. In deze documentaire filminstallatie met maquettes volgen we  een hartveroverend hoogbejaard echtpaar in Noord-Oost Oekraïne. Als enige zijn zij blijven wonen in een gebied dat flink geraakt werd door de radio-actieve neerslag van de kernramp in Tjernobyl. Ze zijn als een dubbele Robinson Crusoë, in een zee van groen bos. Kortom: actueel en vernieuwend theater zijn belangrijke kenmerken van dit festival.”

Biedt het festival dit jaar ook ook weer bijzondere projecten op locatie?
     “Bij De Krakeling wordt een vrachtwagentrailer geparkeerd voor de fysieke circusvoorstelling Pakman. Een jongleur en een drummer zoeken samen naar de maximale hartslag van een pakjesbezorger die het tempo van onze internetaankopen moet zien bij te houden. Heel fijn voor een familie-date.”

Welke voorstellingen moeten we dit jaar in de gaten houden?
     “Het zijn allemaal bijzondere voorstellingen natuurlijk. Een festival is immers één groot feest van goed gelukte theatervoorstellingen. Zo ook het Pop Arts Festival; hier vindt je het beste op het gebied van poppen- en objectentheater. Vijftien zeer diverse voorstellingen met maquettes, miniaturen, klei, verf en old-school poppen.”

 

 

Pop Arts Festival is een initiatief van Theater Bellevue, De Krakeling en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en presenteert het nieuwste op het gebied van poppen- en objecttheater uit binnen- en buitenland. In 2017 vindt de achste editie plaats van dit jaarlijkse festival in Theater Bellevue, De Krakeling, de Brakke Grond en op een buitenlocatie.